Mercedes-Benz – povijest

Mercedes-Benz: inovativnost, luksuz i pažnja prema detaljima

1886. Gottlieb Daimler i Karl Benz smislili su izum koji će nam od tada promijeniti život: Stvorili su prvi automobil. 22. prosinca 1900. godine Daimler-Motoren-Gesellschaft (DMG) isporučio je prvi Mercedes – početni signal za razvoj tvrtke koja se konačno formirala u DaimlerChrysler AG pred kraj 20. stoljeća. Više od 100 godina Mercedes se zalaže za kvalitetu i inovacije. Legende poput 300 SL Gullwing pridonijele su tome da Mercedesova zvijezda postane jedan od najpoznatijih zaštitnih znakova na svijetu.

Kako je sve počelo

Osamdesetih godina 19. stoljeća Gottlieb Daimler i Karl Benz samostalno su izumili brzi motor. Oboje su u početku osnovali vlastite tvrtke: Benz & Co. i Daimler-Motoren-Gesellschaft (DMG). U potrazi za nezaboravnim imenom brenda, izumitelji su prvo odabrali vlastita imena: rođeni su “Benz” i “Daimler”. Dok je Karl Benz ostao pri tom imenu, Gottlieb Daimler je u igru ​​uveo potpuno novu marku “Mercedes” nakon prijelaza stoljeća. (Mercedes je ime Španjolke i znači “milost”.)

Kako je nastalo ime marke Mercedes-Benz

Obje su tvrtke prihvatile brojne narudžbe i tako je došlo do toga da je Daimler razvio automobil “Phönix” s motorom od 8 KS sprijeda: Prvo cestovno vozilo na svijetu s četverocilindričnim motorom naručio je gospodin Jellinek, jedan od najvažnijih Daimlerovih kupaca u to vrijeme. Kćer Jellinek zvala se “Mercedes”, a pod njenim imenom kao tim tim sudjelovao je i na automobilskim utrkama. Bliska veza između obožavatelja automobila Jellinek i tvrtke Daimler u konačnici je dovela do registracije imena “Mercedes” kao zaštitnog znaka 23. lipnja 1902. godine, koje je zakonski bilo zaštićeno 26. rujna. Suprotno tome, Mercedesova zvijezda kao simbol zakonski je zaštićena tek sedam godina kasnije. Daimler-Motoren-Gesellschaft spojio se s Benz & Cie 1926. godine pod vodstvom Deutsche Bank. zajedno i osnovali Daimler-Benz AG – rođena je nova marka Mercedes-Benz.

Mercedes-Benz: Samo za one s potpeticama?

Vozila najstarije svjetske marke automobila uvijek su bila u gornjem segmentu cijena. Vozila su se međunarodno etablirala u luksuznoj klasi, ali su se koristila i kao komercijalna vozila, na primjer kao taksi ili kao osnovno vozilo za hitna vozila. Tek krajem 1982., s 190 i 1997. s A-klasom, raspon je proširen prema dolje.

Mercedes-Benz nomenklatura

Svi automobili Mercedes Benz nezavisni su razvoj i podliježu strogoj shemi imenovanja. Na primjer, troznamenkasti broj naziva modela označava desetinu približne kubične zapremnine u cm³. Mercedes 200 stoga ima motor zapremnine oko 2.000 cm³. Slova su također važna: SL, na primjer, znači Sport-Leicht, C – Coupé. Mercedesovi modeli podijeljeni su u razrede tek od 1993. godine. Tako nastaju imena poput “E 250 CDI”. Na prvom mjestu je klasa, na drugom zapremnina i na posljednjem mjestu mogući dodatak kao što je “CDI” za dizel. Međutim, naziv S-klasa korišten je i prije ove nove podjele klase i izvorno je označavao “posebnu klasu”, koja je korištena za opis gornje klase Mercedes-Benza. Poznati povijesni modeli uključuju SSK, 260D i W136.

Mercedes-Benz danas

Osim osobnih automobila, Daimler Chrysler AG sada proizvodi i komercijalna vozila i kombije. Od sportskih automobila do luksuznih limuzina, malih kombija i kamiona: Mercedes ima široku paletu proizvoda i nastavlja oduševljavati obožavatelje automobila širom svijeta. Trenutna S-klasa Mercedes-Benz W222 bliža je potrošaču nego ikad prije, kao što pokazuju podaci o registraciji: samo u 2014. isporučeno je 103.737 luksuznih limuzina – najbolji rezultat koji je S-klasa ikad imala u svom postojanju.